MI A SZEMÉTÁLMOK?

Állampolgárok kezdeményezése, akik azért dolgoznak, hogy a lomtalanítások ne szűnjenek meg, hanem váljanak örömteli közösségi eseményekké ahol művésztrénerek vezetésével eltérő hátterű gyerekek együtt hoznak létre művészeti alkotásokat lomokból, utcai performanszokat a semmiből. A megmozdulások résztvevői a művészetekhez és egymáshoz is közelebb kerülnek, megélik, hogy értéket teremtenek a szemétből, és alakítani tudják környezetüket.

Hisszük, hogy az utca tökéletes helyszín a művészetoktatásra, a találkozásra, a közös alkotásra és sikerre, amiben minden járókelőnek szerepe van, függetlenül attól, hogy honnan jön, és merre tart...

Illés Márton, ötletgazda
TUDOD-E?

• hogy Magyarországon 50 ezer ember űzi életvitelszerűen az „informális hulladékgyűjtést” azaz lomizást. Ezeknek az embereknek a lomizás biztosítja a megélhetésüket?
• hogy a lomisok megélhetése számos alkalmazott és közmunkás megélhetésével szemben sem az államnak, sem az önkormányzatoknak sem az adófizetőknek nem jelent plusz terheket?

• hogy a kidobott lomok újrahasznosítása által a lomisok csökkentik valamennyiünk ökológiai lábnyomát, környezetszennyezését?
• hogy a lomizók döntő többsége nem találna magának más, legális megélhetési formát?
Bár a lomizás gazdasági, környezeti és szociális szempontból egyaránt értékkel bír,
• a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. tervei szerint a jövőben nem kerületenként, hanem a lakók egyedi megrendelései alapján, kihelyezett konténerekben szállítanák el a lomokat?

Ez a tervezet
- többlet költségeket jelentene az adófizetőknek a megnövekedett adminisztrációs és logisztikai költségek miatt, és veszélyeztetné az átláthatóságot. Több ezer embert fosztana meg a megélhetésétől;
- növelné a szemétlerakók terheltségét a környezetvédelmi károkat, illetve az ezek elhárításából fakadó költségeket.

Szeretnéd-e
• hogy Nagykanizsa lakosságának megfelelő embertömeg elveszítse bevételi forrását ezáltal belekényszerülve a nyomorba, illetve bűnözésbe?

Vagy inkább azt szeretnéd
• hogy a lomizók tevékenységüket tovább folytathassák lehetőség szerint átláthatóbb és kulturáltabb körülmények között;
• hogy megmutathassák az eltérő kerületek lakóinak, hogy a lomok állampolgári újrahasznosítása:
- környezeti szempontból (újrahasznosítás)
- művészeti szempontból (ReArt)
- társadalmi szempontból (reintegráció) egyaránt hasznos lehet.

A Szemétálmok kezdeményezőinek célja, hogy a lomizók folytathassák tevékenységüket, javuljon a kapcsolatuk a társadalom tagjaival, gyerekeikkel művész trénerek dolgozhassanak, köztéri kulturális akciókat megvalósítva.

Hiszünk benne, hogy a lomok és a szemét érték lehet, és akinek nincsen más lehetősége az álmait a szemétből is megvalósíthatja.

Szemétálmok Álmodói