WORKSHOPOK


2011. október 23-31. között öt magyar fiatal képviselte a Szemétálmok kezdeményezést Spanyolországban. A Barcelonához közeli San Joan de Vilatorradában megrendezett ifjúsági találkozóra a Terrassában működő La Víbria civil szervezet megrendezésében került sor öt európai ország részvételével (Románia, Dánia, Olaszország, Spanyolország és Magyarország). Natural Mystic, azaz Természetmisztikum névre keresztelt projekt célja az volt, hogy a fiatalok körében terjessze a környezettudatosságot és felhívja a figyelmet az újrafelhasználás fontosságára. 

A kilenc nap alatt folytatott workshopokon a résztvevők megtanulhatták, hogyan lehetséges hulladékok újrafelhasználásával dísztárgyak, hangszerek, ékszerek készítése. A napi rendszerességű Chillout Debate, Csendes Csaták alkalmával a fiatalok megismerhették országaik legsürgetőbb környezeti-társadalmi kérdéseit, vitatkozhattak azok okairól és megoldásokra tehettek javaslatot.

A Budapesten szerveződött Szemétálmok egyedülálló célkitűzésnek bizonyult, hiszen a skandináv országokban elterjedt utcai bútorcseréktől eltekintve a jelenlévő országok számára ismeretlen a kollektív lomtalanítás intézménye. Megismerve a projekt összetett szociális-környezetvédelmi küldetését a résztvevők mindegyike ennek az értékes magyar szokásnak a megőrzésére buzdított.